Naarmate we ouder worden, wordt de afname van collageen in onze huid merkbaar. Rimpeltjes verschijnen en de huid verliest stevigheid. Heb je 'goede genen'? Lucky you! Maar zelfs als goede genen in je voordeel werken, is het cruciaal om collageenverlies te beperken.
Een gezonde leefstijl maakt dat je huid in goede conditie blijft. Naast het natuurlijke verouderingsproces zijn er een aantal dingen die je collageengehalte verlagen. In tegenstelling tot genetische factoren, heb je hier wel invloed op. Kortom: Ken je collageenkillers!
Wat is collageen?
Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het vormt een derde van alle eiwitten. Botten, pezen en banden, maar ook huid, haren en nagels bestaan voor een groot deel uit collageen. Collageenvezels in de huid liggen in de dermis; de huidlaag onder de opperhuid. Ze geven de huid een stevige structuur.
Collageentypen en functies
Diverse collageentypen hebben verschillende structuren en taken, maar ze zijn allemaal sterk en flexibel. Type I, II en III zijn het meest voorkomend, waarbij Type I dominant is in de huid, botten, pezen en ligamenten, terwijl Type II zich in kraakbeen bevindt.
Natuurlijk verouderingsproces
De huid bevat driekwart van zijn droog gewicht in collageen, wat zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Naarmate de jaren verstrijken, neemt de hoeveelheid en kwaliteit van collageen geleidelijk af, wat het verouderingsproces versnelt. Rond de dertigste leeftijd worden deze tekenen zichtbaarder, zoals rimpels en verminderde stevigheid.
Zonlicht, Roken en Suiker
Naast natuurlijk verouderen, zijn er drie belangrijke factoren die collageenverlies versnellen: blootstelling aan zonlicht, roken en overmatige suikerconsumptie. Deze grootste collageenkillers verstoren het collageengehalte en beïnvloeden de gezondheid van je huid. Deze moeten worden aangepakt om collageenverlies te minimaliseren.
Bescherm je collageen
1. Stop met roken. Roken vermindert de collageenproductie en berooft de huid van zuurstof en voedingsstoffen. Een rookvrije levensstijl is gunstig voor je huid.
2. Bescherm tegen UV-straling: Blootstelling aan zonlicht breekt collageen af en veroorzaakt vrije radicalen. Gebruik zonnebrandcrème en bescherm je ogen met een zonnebril.
3. Beperk suikerinname: Suiker veroorzaakt huidirritatie en collageenafbraak. Vermijd overmatige consumptie van suikers en enkelvoudige koolhydraten.
Factoren die collageenaanmaak beïnvloeden
Er zijn ook factoren die geen collageen in de huid afbreken, maar die wel een impact hebben op de aanmaak van collageen. Om te zorgen dat de collageenaanmaak optimaal verloopt, is het goed om hier ook rekening mee te houden. Houd rekening met deze aspecten voor optimale collageenproductie:
Stress en cortisol
Langdurige stress kan leiden tot hoge niveaus van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Cortisol zorgt voor afbraak van eiwitten, waaronder collageen. Stress kan ook een negatieve invloed hebben op de barrièrefunctie van de huid. Bovendien worden er door een lichaam dat zich langdurig in 'standje stress' staat meer vrije radicalen geproduceerd. Voldoende slaap en zorgen voor ontspanning is bevorderlijk voor jouw gezondheid en voor die van je huid.
Cafeïne en collageenaanmaak
Cafeïne breekt geen collageen af. Wat cafeïne wel doet, is de snelheid waarmee je lichaam collageen aanmaakt vertragen. Cafeïne remt namelijk de activiteit van het enzym prolidase, dat een sleutelrol speelt in de collageensynthese. Het goede nieuws voor koffieleuten is dat koffie ook boordevol antioxidanten zit. Ben je gek op koffie? Beperk je inname toch liever tot maximaal 4 kopjes koffie per dag.
Vitamine C en collageen
Vitamine C is de essentiële cofactor voor de twee enzymen die nodig zijn voor de collageensynthese en lysylhydroxylase. De vitamine speelt dus een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. De vitamine is door deze functie niet alleen belangrijk voor de huid, maar ook voor botten, kraakbeen, gebit en bloedvaten.
Vitamine C is in water oplosbaar en wordt daarom niet in grote hoeveelheden het lichaam opgeslagen. Het is dus belangrijk dat je voeding iedere dag voldoende vitamine C bevat. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn fruit en groente.
Alcohol en huid
Bij een avondje flink doorhalen kan de alcohol je huid zodanig uitdrogen dat rimpels en fijne lijntjes meer zichtbaar zijn. Alcohol zorgt er bovendien voor dat de bloedvaten verwijden, wat kan leiden tot roodheid van de huid. Dit zijn tijdelijke effecten. Op de langere termijn kan alcohol het verouderingsproces versnellen doordat het de collageenproductie in de huid vermindert. Vanwege de effecten van de alcohol op de bloedvaten, kan alcohol kan ook spataderen of gebroken haarvaatjes (vooral op wangen en neus) veroorzaken. Overmatig gebruik van alcohol berooft je lichaam van voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van collageen.
Collageen poeder
Wat je eet heeft invloed op je huid. Met juiste voedingsstoffen kun je de aanmaak van collageen in je huid ondersteunen. Zo kun je de klok wat je uiterlijk betreft een beetje terugdraaien. Gehydrolyseerd collageen kan de eerste tekenen van ouder worden verminderen. Collageen is calorie-arm en past in een koolhydraatarm dieet. NutraSkin Collagen Drink bevat een dagelijkse portie van 7,5 gram hoogwaardig collageenpoeder, aangevuld met vitamine C.